Tízből hét magyar vásárol karácsonyi ajándékot

A megkérdezettek kétharmada 30 ezer forint alatt költ az idén karácsonyi ajándék vásárlásra.

Az idén a lakosság 69 százaléka biztosan vásárol karácsonyi ajándékot, 27 százaléka pedig nem költ meglepetésre - közölte az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító internetes oldal hétfő.

Az Ipsos Zrt.-vel végzett közös felmérésük szerint az elmúlt három évet megfigyelve, egyre kevesebben vásárolnak karácsonyi ajándékot, a csökkenő tendencia valószínűsíthetően a gazdasági válság hatásaira vezethető vissza.

A megkérdezettek kétharmada 30.000 forint alatt költ az idén karácsonyi ajándék vásárlásra.

A férfiak különösen rossz ajándékvásárlónak tűnnek, 32 százalékuk nem tervezi ajándék vásárlását. Az ajándékozók döntően ruházati cikkeket, kozmetikumokat és könyveket keresnek. A CD-DVD ajándékozása az elmúlt négy évben folyamatosan csökken. Kozmetikumot jóval kevesebben terveznek venni, mint előző években - közölte az Olcsóbbat.hu.

A lakosság többsége december előtt nem kezdi el az ajándékok megvásárlását, sőt, 15 százalékuk az utolsó hétre hagyja.

Jenei Péter, a Olcsóbbat.hu vezetője a közleményben kiemelte, hogy folyamatosan nő azok aránya, akik a vásárlás előtt utánanéznek egy-egy terméknek, vagyis tudatosabban vásárolnak. Minden második ember az interneten keres információkat, és egyre többen néznek utána akcióknak, áraknak az ár-összehasonlító oldalakon.

A felnőtt lakosság 86 százaléka néz spórolós ünnepek elé: 42 százalék kisebb értékű ajándékokat keres, harmaduk utánajár, hogy a kinézett ajándékot hol kapja meg a legolcsóbban, míg az emberek egynegyede leértékeléskor, akcióban szerzi be a meglepetéseket - írja közleményében az Olcsóbbat.hu.