Pályázatokat várnak a betlehemi jászolkiállításra

November 11-ig nevezhetik művészi jászlaikat az alkotók az idei Betlehemi Jászol kiállításra.

A kiállítás december 6. és január 15. között lesz látható a városligeti Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A tárlatra a Magyar Kézművességért Alapítvány nyílt pályázatot hirdetett, amelyre hazai és határon túli magyar kézművesek, tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek, hivatásos vagy műkedvelő alkotók, egyéni jelentkezők és közösségek egyaránt jelentkezhetnek - adták hírül közleményben a szervezők.

Pályázni lehet a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megörökítő, illetve az adventhez, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó népművészeti, képző- vagy iparművészeti alkotással. Minden pályázó legfeljebb három természetes alapanyagok felhasználásával készült tárgyat nevezhet.
A kiíró szervezetek a bibliai történet klasszikus megjelenítése mellet olyan alkotásokat is várnak, amelyekben a művész a betlehemi történet 21. századhoz szóló üzenetét tolmácsolja.

A pályázatra beadott jászlak kiállításáról zsűri dönt, a bírálatban részt vesznek a Hagyományok Háza, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakértői, valamint a betlehemes mozgalmat az 1940-es években kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselője.

A legjobb alkotások díjazásban részesülnek.