A szaloncukor története

Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelyből ma nagyon sokfélét vásárolhatunk.
A csemegét az egész világon ismerik, de igazán csak Magyarországon népszerű csemege. Évi 5-6 ezer tonnányit eszünk meg, és 6,5 milliárd forintot költünk erre a hungarikumra.

A csomagolásul szolgáló papírok színei, formái, annak rojtozása is hungaricum. A magyar karácsonyfákon általában a szaloncukor, az egyetlen édesség.

A szaloncukor híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthető.

Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban - francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor.

A salonzuckerl szóból ered 

Az anyag itt folytatódik.