Az amerikaiak már letudták a karácsonyi bevásárlást?

Rekord értékű összeget hagytak ott az amerikaiak a karácsonyi vásári szezon első napján a ShopperTrak adatai szerint. Az amerikai áruházak forgalma 6,6 százalékkal 11,4 milliárd dollárra nőtt a tavalyi fekete pénteken elérthez képest.

Az előrejelzések az elmúlt évek átlag 9 milliárd dolláros karácsonyi vásári forgalmának mintegy háromszorosára, 27 milliárd dolláros napi bevételre számítottak pénteken. A szakértők körében általános meglepetést keltett az ennél jóval alacsonyabb, mégis minden eddigi eredményt túlszárnyaló bevétel. Egyúttal megindultak a találgatások is arról, mit jelent ez a szezon egészének várható forgalmára nézve.

A WSJ helyszíni riportja szerint a vásárlókat a szezonnyitó akciók mozgatják - hajlandók a boltok előtt éjszakázni, több órás sorokat kiállni, hogy a szezon során vissza nem térő kedvezményeket elérjék. Az USA kiskereskedelmi szövetsége szerint 226 millióan vásároltak az első hétvégén, és összesen 52,4 milliárd dollárt költöttek el a karácsonyi vásár nyitányában.

A vevők az első hétvégén átlag 400 dollárt költöttek, majd 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, de félő, hogy összesen jóval kevesebbet költenek majd, mint az elmúlt években bármikor. A gyakran erőszakba fulladó akcióvadászat is jelzi, a spórolási szándék a karácsonyi költségvetést is felülírja, és könnyen előfordulhat, hogy az ünnepi vásári szezon kifullad.