Adventi fotókiállítás a Kossuth téren

Közös adventi fotókiállítást rendez az Országgyűlés Hivatala és a Néprajzi Múzeum november 26. és január 8. között a Kossuth téren.

    Az adventi fotókiállítás és kísérő rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében élő magyar és nemzetiségi közösségek adventi és karácsonyi néphagyományait, népszokásait és a téli falu életét a 19. század legvégétől egészen az 1960-as évekig - adta hírül a múzeum.

    A 124 darab fotóból álló szabadtéri kiállítás a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumának fotótárából származik, és olyan, a nagyközönség által többségében még soha nem látott képeket mutat be, amelyek felidézik a téli falu hétköznapi életét és a karácsonyi ünnepkör hagyományait. A nagyszabású szabadtéri tárlat tablóin a képek mellett olvashatók lesznek az egyes archív fotókra vonatkozó információk, valamint a népszokások, néphagyományok ismertetői.

    Az Országgyűlés Hivatalának a szervezésében a tárlat kísérőrendezvényeként az Országház előtt néptánccsoportok előadása eleveníti fel a karácsonyi ünnepkört. November 26-tól nyolc hétvégi napon keresztül tizenöt csoport és népzenekar, közel 450 táncos és zenész lép színpadra. A programban szerepel olyan archaikus vagy kiveszőben lévő különleges hagyomány felelevenítése is, mint a vitnyédi bölcsőcske, bukovinai székely csobánolás vagy a magyaregregyi leánybetlehemes.

    A fellépések után szabadtéri filmvetítésre kerül sor a Néprajzi Múzeum Mozgóképtárából származó néprajzi filmekkel.

    December 18-án, az ENSZ nemzeti és etnikai kisebbségek napján, a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek adventi népszokásait bemutató előadások zárják a sorozatot.

    A hétvégi programokat minden vasárnap közös adventi gyertyagyújtás zárja.

    A Néprajzi Múzeum a szabadtéri fotókiállításhoz kapcsolódóan felhívást tesz közzé, amely szerint várja azokat az amatőr fotókat, a fotókhoz kapcsolódó adatokat és történeteket, amelyek 1960 után készültek, és amelyek az adventi időszak és a karácsonyi ünnep személyes, családi vagy kisebb-nagyobb közösségi pillanatait örökítik meg.

    A felhívás a szabadtéri fotókiállítás teljes időtartama alatt érvényes, a fotókat az adventialbum@gmail.com emailcímre lehet elküldeni. Ezzel párhuzamosan a múzeum munkatársai advent négy vasárnapján várják azokat, akik saját papírképeiket személyesen hozzák el a múzeumba, amelyeket a múzeum munkatársai helyben digitalizálnak és nagyításban kiállítanak a múzeum előtti szabadtéri tablókon, így a felajánlónak nem kell a képét a múzeumban hagynia.

    A felhívásra érkező valamennyi fotó és történet bemutatásra kerül az Adventi Album című virtuális közösségi kiállításon a Néprajzi Múzeum honlapján.