Kárpátaljai karácsonyfa a Szent Péter téren

Kárpátaljáról, a rahói járási Tiszabogdányból (Bohdan) szállítják az idén Rómába a Szent Péter térre szánt karácsonyfát, és további 43 fenyőt vágnak ki Lemberg megyében a pápai lakosztály és az apostoli paloták termeinek díszítésére.

Mindezt a Magyar Kurír című katolikus lap adta hírül a Kárpáti Igaz Szó című ungvári lapra hivatkozva. Az információt az MTI-nek a szentszéki sajtóközpontban sem cáfolták, bár hivatalos vatikáni bejelentést még nem tettek az idei karácsonyfák származási helyéről.
A Kárpátoktól Rómáig tartó utat a fák kamionokon teszik meg. A fenyők novemberben indulnak útra, december elején érkeznek a Vatikánba. A december 24. előtti héten tartják az addigra feldíszített fán a lámpagyújtást a Szent Péter téren. Ezt a pápa lakosztályának a térre nyíló ablakából követi.
A Szent Péter téri karácsonyfa szokását 1982-ben vezette be II. János Pál, aki a betlehemi jászlat is a barokk tér közepén helyezte el. A bazilikával szemközt állva a jászol az obeliszk bal, a karácsonyfa a jobb oldalán áll. A térre kerülő karácsonyfa előírt magassága harminc méter körüli, a többi fa sokkal kisebb. Az ünnepek után a fenyőfákat a Vatikán jótékonysági célra ajánlja fel, bútorok és játékok készülnek belőlük. A fák kiválasztásánál a Vatikán figyelembe veszi, hogy kivágásra szánt fenyők érkezzenek Rómába.
A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a fenyőfákat szigorú zsűri válogatta ki a róluk készült fotók alapján és a legmagasabb kerül a Szent Péter térre. Nem ez lesz az első magyar ajkú területről érkező Szent Péter téri fenyőfa: 2001-ben a romániai Hargita megyéből érkezett a "pápa karácsonyfája".