Megérkezett a karácsonyfa a Szent Péter térre

Egy napig országúton és autósztrádán utazott, és csütörtökön megérkezett a Szent Péter térre az a huszonnégy méter magas fenyőfa, melyet az idén az olasz Molise tartomány ajándékozott a Vatikánnak.

Vasárnap vágták ki, szerdán az olasz katasztrófavédelem óriásdaruja tette fel egy harminc méter hosszú kamionra a dél-olasz Appenninekből útnak indított fenyőt. Karácsonyi hangulatot a hirtelen támadt havazás teremtett hozzá - írta a l'Osservatore Romano.

A szentszéki napilap hangsúlyozta, ez az első alkalom, hogy a fenyőt Molise ajándékozta azóta, hogy II. János Pál 1982-ben bevezette a Szent Péter téren állított karácsonyfa hagyományát.

A fát az ezerkétszáz méter magason levő, háromszáz lakosú Pescopennataro település körüli erdőben választották ki.

2004-ben jelentkeztünk a Vatikánban, hogy mi szeretnénk adományozni a karácsonyfát, és most került ránk a sor - hangoztatta Pompilio Sciulli polgármester. Elmondta, hogy a december 14-i gyertyagyújtásra a település összes lakosa a Vatikánba utazik.

Pescopennataro küldte Rómába a Colosseumnál idén felállított huszonkét méteres fenyőfát is. A Capitolium-domb lábánál, a Velence téren magasodó karacsonyfa a dél-tiroli Alpokból, Andalóból érkezett, egy német ajkú család adományaként.

A római karácsonyfák gyertyagyújtása december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén lesz.